Veterinärbesök med Nadja till Karlstad

2010-06-23 | 18:12:34 


(Vi hade inte flyttat bommen till rätt höjd på bilden)

I går var vi med Nadja till ATG hästsjukhuset i Karlstad igen. Den här gången för att hon har gått ner så mycket i vikt och att vi inte har lyckats få henne att gå upp igen genom att öka på maten eller att avmaska henne. Dessutom började hon gå lite konstigt med bakdelen, tog kortare steg än vad hon brukar göra. Så vi tyckte att det var lika bra att åka in med henne, och kolla upp det.

Vi vägde henne där inne, och jämförde mot vikten vi tog för ett år sen - och hon har minskat 120 kg i vikt.
Veterinären gjorde en massa undersökningar som var u.a. som att lyssna på tarmar/lungor/ hjärta och att gå ner och kolla tänderna i munnen. Vi fick också springa både på rak linje och longera och hon gjorde även ett böjtest. Vi röntgade också alla 4 hovbenen igen för att kunna jämföra med bilderna som vi tog förra året - och rotationen på hovbenen har inte blivit sämre - utan bättre! Det syns fortfarande lite, men det är ändå skönt att det har gått åt rätt håll! Vi tog också lite blodprov som alla var u.a. förutom att vi hittade ett Hb-värde (järn-värde) som var alldeles för lågt.
Järnvärdet var faktiskt det enda veterinären kunde hitta som var konstigt med Nadja. Så råden som vi har fått är att fortsätta med den höga högivan, köpa en annan mineralsaltsten, ge henne Feratone (kosttillskott med järn) under ett par veckor och sedan ta ett nytt Hb-värde. Om hon inte får äta så mycket gräs (vilket hon inte får för då får hon fång) så rekommenderade veterinären också en liten kraftfodergiva per dag, av t.ex. Krafft groov. Sen ska vi ju såklart också ha koll på var vikten tar vägen - så jag har börjat mäta henne runt magen och tänker göra det ungefär var tredje dag i början för att se så att hon inte går ner mer i vikt.
När det gällde att hon gick med kortare steg bak så trodde veterinären att det kan bero på att hon nu inte är skodd bak, för på röntgen syndes det att hon har ganska tunt avstånd mellan hovbenet och marken. Så hon ska få skor bak och vi får hoppas på att det bara var det som var felet.

Så idag har jag alltså varit och handlat lite.  Krafft Groov 60 + Feratone hittade jag på Granngården och baljan med mineralstenen (Hippo Extra) hittade jag på den nyöppnade Svenska Foder butiken i Karlskoga.


// Jenny


Kommentarer
Postat av: Linnea

Just nu är det säsong 3.. Men säsong 4 har jag inte på dvd så då blir det knepigt hur jag ska göra, haha ;)

Vilken fin häst du har :)

2010-06-23 @ 18:16:41
URL: http://linneaborgstrom.blogg.se/
Postat av: AK

Lycka till !! =)

2010-06-23 @ 20:22:58
URL: http://tankaralaak.blogg.se/
Postat av: hanna

Hoppas det ordnar sig med henne! :)

Min syster sa: söt häst! när hon såg bilden ;)



sv: Jajamen, jag ska till taffsnäs i sommar! Okej härligt m flytt!

2010-06-24 @ 11:12:43
URL: http://rothis.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin RSS 2.0