Häst - födelsedagstårta

2009-05-31 | 15:18:05 Kommentarer (3)

Här kommer receptet på det tårta jag "bakade" till Nadja när hon fyllde 13 år i går:

Ingredienser (till 2 tårtor, Olle fick en också):
Det måste vara hål i brödkakorna!!! Det är betfor i hinken. Man kan ju välja lite efter vad just sin häst tycker om, alla hästar är inte som Nadja och älskar bananer.

Skär bananerna, äpplena och morötterna (en morot per tårta ska vara hel!!) i mindre bitar.


Lägg sedan ut det på en av brödskivorna. Det är bra att ha en ingrediens, som i mitt fall betfor, som är lite blött så att det håller fast det andra som ska ligga på.


Lägg på den andra brödskivan över och trä moroten genom hålet, sedan kan man bära tårtan i moroten.
Både Nadja och Olle tyckte om sina tårtor!

Nadja fick ju så klart en födelsedagspresent också, av mig fick hon en svart lädergrimma och av min syster ett rosa flugpannband till grimman. Hon blev faktiskt riktigt söt i det =)


En "hårdplugg" vecka kvar!

2009-05-29 | 10:33:35 Kommentarer (2)
Dålig uppdatering, men nu är det hårdplugg som gäller inför sista tentan som är på torsdag nästa vecka. Skulle vara riktigt surt om jag skulle få underkänt på den när jag inte har fått det på några andra. Blir nog mer uppdatering då, när sommarlovet börjar och jag ÄNTLIGEN ska få börja rida Nadja igen!!!

Annars så ska jag jobba i helgen som kommer, fixa lite nya hästhagar och öva på att backa med traktor och vagn. Plugga lite också blir det nog.
Man är helt omotiverad att plugga, man vill ju ha sommarlov! Speciellt när det är så fint väder om det verkar vara idag. Ska sätta mig i hammocken, gunga lite, plugga och kolla på hästarna när dom solar och äter gräs :P Får väl hålla ut en vecka till, sen är det ingen skola förrän den 3 september!

Hörs efter torsdag, eller innan om jag hinner ;)
Då är det sommarlov, med massor ridning, sol, glass, jobb och resor!

Kossor & hästar!

2009-05-24 | 19:11:56 Kommentarer (2)
Har hjälpt pappa en del i helgen med att stängsla och släppa ut kvigor på grönbete. Det är inte sommar förrän kossorna är ute! ...Och man har fått sett se deras glädjskutt i hagarna!
 Vågar man gå ut??? Det är ngt grönt läskigt här ute...!Idag har jag jagat Charlotte ett tag :P Till slut hittade jag henne hemma hos henne, borde kanske ha letat där först... I alla fall så var jag med henne bort till paddocken och tog lite kort när hon red Lugge. Blev en del prat också innan jag åkte hem eftersom vi fick släktbesök från Askersund. så man fick vara lite mer social en stund, fick följa med dem ut också och kolla in kossorna lite innan dom åkte hem igen.

Sedan red jag Olle en sväng i skogen, barbacka. Han som är rätt smal kändes som att sitta på en ballong för han var så spänd och rädd för en massa saker. Tur att jag satt en rem runt halsen, annars hade jag nog ramlat av.... Men hem kom vi i alla fall, OCH vi hade tagit den väg som jag planerade innan vi red ut. Han ska inte få vinna trots att han beter sig som han gör. Tur att vi inte mötte någon ute i skogen, då kanske det hade gått annorlunda.
Imorgon ska jag inte rida honom i alla fall, då blir det en heldag i skolan. Sen kommer Linn hem så då rider hon ju själv =). Kul att hon åkte till Umeå samma helg som Dfs fotbollslag skulle dit att spela match, hon slipper inte degerforsarna :P

Här kommer några bilder på Charlotte och Lugge (klickbara!)

En bild på Nadja också förstås =)

Ha de bra =)

Nya ridbyxor =)

2009-05-22 | 15:56:56 Kommentarer (4)

Jag kunde bara motstå dom ngra månader, nu är dom på väg hem till mig! Hoppas att dom passar... För det priset (1800kr!!!) vill man ju att dom ska vara perfekta =).
Det är seriöst riktigt tråkigt att inte rida, Nadja ska ju vila i 2-3 veckor till. Och dessutom är Olle halt annars skulle jag ha lånat honom i helgen.
Ska till vårt andra stall i alla fall, med Charlotte, det kommer nog att bli kul hoppas jag.

Annars blir helgen lugn, ska väl vara hemma mest tror jag, lovar pappa att hjälpa honom att släppa ut lite kalvar på bete. Sen har jag ju stallet eftersom Linn åker till Umeå i kväll. Får väl hoppas att Olle mirakulöst blir frisk så jag kan rida lite också :P

Kvällen kommer nog att bli tråkig, bara jag och mamma hemma, dom andra ska på traktor-pullig i Lidköping. Med min huvudvärk som inte vill gå över så blir jag väl kvar hemma, får väl kolla på Tv eller gosa med Nadja...

Sommarplanering och sånt!

2009-05-21 | 18:05:26 Kommentarer (3)
Har väl inte direkt hänt något nytt på senaste tiden. Nedräkning till sommarlovet nu, 2 veckor kvar bara!
Med förhoppningsvis en frisk Nadja och långa fina sommardagar!

I helgen ska jag nog träffa Charlotte, lovat att ta kort när hon rider Nisse (och/ eller Lugge). Lägger nog upp ngn bild här sen kanske :)

Har kollat över min sommarplanering lite:
Jobba 5 veckor
• Göteborg med syskonen och Fanny
Segersjö Fälttävlan (SM i år!!!)
SM- hoppning i Karlstad
Kallblodspremiering på Kvinnerstaskolan
P.I.P- festivalen i Karlskoga
Ensilagekörning hemma
Hoppträningar i Ängebäck
• ... tur att sommarlovet är långt så jag hinner med allt =)

Lovis vilar sig bredvid skördaren i skogen.

Fjordhästar i Hästmagazinet!

2009-05-18 | 21:12:03 Kommentarer (1)
Fick senaste nummret av Hästmagazinet på posten idag (nummer 6) och i artikeln om "svaren på dina 10 största ridproblem" är det massor fina bilder på fjordisar när dom gör sidvärtesrörelser och övergångar och massor mer!
Riktigt kul att dom väljer att ta med en fjording på dressyrsidor i en sån stor tidining, kanske kan de krossa en del fördomar som folk har.
Annars väntar jag på nästa nummer, när det ska stå en massa om olika bett och somriga saker. Det behövs när det är sånt här tråkigt, regnigt väder.

Hästarna lekte i leran idag, full fart och bakutsparkar och leran flög åt alla möjliga håll :P

Annars har jag jobbat i helgen och i lördags lånade jag Olle och var borta till paddocken och longerade honom. Det gick hyfsat, i alla fall tills dom kom bort med Scarlet för då fick Olle annat att tänka och titta på. 


Söta igelkottar bakom huset =)

Musik =)

2009-05-15 | 13:39:00 Kommentarer (0)
Jag har blivit beroende:

Bananer och hästar

2009-05-15 | 13:23:19 Kommentarer (1)
Alla verkar tycka att Nadja är konstig eftersom hon älskar bananer.
Leif sa att han hade provat att gett alla hästar borta i vårt andra stall bananer och att alla hade spottat ut dom. Men Olle är ju faktiskt också förtjust bananer så det kan ju inte bero på rasen. Får väl smyga bort dit någon dag och prova om det är sant att dom inte äter det...

Nadja ska få komma ut i hagen idag =)
Hon gick jättebra förut, som hon gjorde när hon var frisk, hoppas bara nu att det håller i sig...

VÅRRUSET igår var riktigt kul, det gör vi om nästa år!
5 kilometer gick snabbt när vi kryssade oss förbi massa andra folk som gick/ sprang snabbare än oss. Och Sara so inte skulle springa alls drog iväg i en väldig fart så det vara bara att hänga på =)
Efteråt var det picknick, tyvärr blev det iskallt senare på kvällen så vi var bara kvar tills 9 innan vi åkte tillbaka till Julia. Har ingen träningsvärk idag i alla fall, det är riktigt skönt =)


Äppel jakt

2009-05-13 | 18:51:29 Kommentarer (1)

Nadja mår lite bättre nu igen, går bara lite konstigt på benet. Hon fick en minimal promenad förut och fick äta lite gräs också. Det gillade hon =)
Men hon börjar bli uttråkad för hon har börjat äta upp boxen, så jag hängde upp ett äpple i ett snöre så har hon något att pyssa med! Hoppas att hon får tag i det någon gång bara =)

Imorgon är det Vårruset. Mitt största problem kommer att vara att hitta till Julia innan. Jag får lita på GPS:en. Jag ska definitivt ta mig runt banan - jag vill ha medaljen! Sen blir det picknick med laget efteråt när alla tagit sig i mål. Så jag hoppas verkligen inte på regn, för jag har inga regnkläder och man fick inte ha paraply...

Några bilder på när Nadja försöker äta upp äpplet (taget med mobilen):
På kortet till längst till vänster syns hennes glugg :P


6 skäl till att välja Fjordhäst !!!

2009-05-08 | 18:02:04 Kommentarer (3)
6 skäl till att Fjordhästen är MYCKET bättre än andra hästar:

1) Manen; Vem vill inte ha en häst som hänger med i modet? Fjordingen kan både ha lång man och tuppkam och dessutom tvåfärgad! Fjordingen har lätt finast man i stallet!

2) Storleken; Dom är inte så stora så fallhöjden är helt okej samtidigt som dom har muskler att bära en fullvuxen person. Dom lämpar sig alltså riktigt bra för höjdrädda ryttare (och naturligtvis även för de som inte är det)!

3) Färgen; Gör att de sticker ut från mängden både i hagen och på tävling. Man behöver inte bli en i mängden på en brun ponny. Det är också utmärkt vid en maskeradhoppning då man lätt kan matcha med sin egen kostym!

4) Psyket; Vem vill inte ha en häst som är lugn och stabil när den ska vara det och pigg & alert vid lämpliga situationer? Som dessutom inte ha någon "nedärvd benägenhet" att vara rädd för soptunnor, brevlådor och traktorer.

5) Användningsområdet; Man behöver inte ha flera hästar - fjordingen passar till allt! Hoppning, dressyr, gymkhana, distans...listan kan bli riktigt lång. Dessutom klarar den av att vara duktig på flera områden samtidigt.

6) Överlevnaden; Stark & robust, man har en kompis för en lång tid framåt, fjordingen kan leva i många år om den får vara frisk (till skillnad från en del andra hästraser). Den kan även överleva under sämre tider, med lite mat och hårda vindar.

Fortfarande inte övertygad om att fjordingen är bäst?
I så fall bör du nog provrida en!


Jag blåser bort! :)

2009-05-07 | 17:01:43 Kommentarer (0)

Veterinären ringde till slut vid halv 5 på kvällen. Då hade jag för första gången på dagen gått utanför huset eftersom jag var rädd att veterinären skulle ringa om jag gjorde det. Som tur var så var pappa inne så han kunde svara.
Det blir en kur medicin till + boxvila nu och sen längre vila.
Nadja är deprimierad i boxen tror jag, hon vill nog inte stå där när Olle står ute i hagen och gnäggar till henne. Men ikväll står Olle också inne, det är sånt tråkigt väder.

Borstade Nadja ett tag förut, hon var mer intresserad av att komma ut eller att få en hästgodisbit som låg i min ficka. Jag lär mig aldrig att hon kan hitta såna på många meters avstånd.. Hon måste ha en super-nos eller något :P
Har regnat i stort sett hela dagen och blåser (mycket!). Fick jaga en höpåse över ett helt gärde förut eftersom jag råkade tappa den så att den flög iväg...

Var i alla fall till blodcentralen och skulle lämna blod i förmiddags, men dom lyckades inte få ut något blod, nytt försök om 2½ veckor... Får väl ett fint blåmärke där dom stack :P


Telefonväntan i en evighet :/

2009-05-05 | 14:35:13 Kommentarer (0)
Först tog det typ 3 timmar innan jag fick något svar på ATG och nu har jag väntat i 5 timmar på att veterinären ska ringa tillbaka. Jag vågar inte gå ut för då ringer hon ju antagligen när jag är ute. Det enda bra är väl att det är samma veterinär som vi träffade när vi var inne förra gången som ska ringa så hon vet ju lite om Nadja i alla fall.
Varje gång det ringer så skyndar man sig att svara, men sen är det bara semin eller ngt annat tråkigt som telefonförsäljare som försöker sälja 100- pack strumpor. Hade dom försökt med 100-pack hästskor hade det varit en annan sak...

Struntsnack & sämre Nadja

2009-05-04 | 17:29:51 Kommentarer (1)
Länk till en bra hästisida som jag hittade idag för att jag ska komma ihåg adressen :P
http://www.avantiafritid.se/index_frame.asp


Nadja är sämre idag. Ser ut som fång igen, så nu är det boxvila ett tag igen. Det som såg ut att gå över... Jag undrar om det beror på korsförlamníngen igen eller om det är "ny" fång som kommit. Hoppas det här också går över. Hon ser ut att ha ont i alla fall. Varit "ledig" från skolan idag så jag upptäckte det ju i morse och det var ju tur.
Följde med pappa till Granngården i förmiddags och hittade en bra födelsedagspresent till Nadja! Ett tre-pack med saltstenar i 3 olika smaker: banan, honung och örter/någonting. Faktiskt ganska billigt också, bara 129:-. Hon kommer älska den med banansmak! Får väl köpa ett knippe bananer också :D

Cyklade en sväng förut, då mötte jag Rufus (ardenner) och hans ägare i skogen, har var ytters tveksam till om jag gick att gå förbi eller om jag var farlig. Tjejen skulle aldrig ha kunnat hålla honom om han stack, men det gick ju bra :) Jag kommer nog aldrig att köpa en så stor häst, men dom är fina!
Nackdelarna är ju att man behöver ha en stege för att komma upp, det är lååång fallhöjd om man ramlar av och man sitter nästan i spagat när man rider barbacka (och det vill man ju göra, mycket!). Fast det finns ju positiva saker, när dom tittar på en med sina stora ögon och ser jättekloka & snälla ut. Ingen kan ju komma och säga att man har en leksakshäst heller.
Som farfar gör med Nadja. Fast vi försökte ju köra in henne i alla fall och då skulle jag med gläde provat att plöja och sånt med henne, vi har ju massa såna gamla saker hemma. Då hade farafr fått lära mig för han vet ju hur man gör! Kunskap som kanske kommer vara förlorad om några generationer när folk bara vill köra stora häftiga maskiner * suck...
Nu bli´re plugg / promenad / stallet & sjukhuset på Tv3 =)

*/* Barn är små människor som inte får bete sig som deras föräldrar gjorde i den åldern */*

Mixat & blandat

2009-05-03 | 15:17:52 Kommentarer (2)
Nadja är helt knepig. Har bestämt mig för att hon ska få vila 3,5 veckor. Veterinären sa ju 3-4 så då passar det ju bra! Dessutom är jag ledig i mitten av nästa vecka så då kan ja gå ut och gå med henne :) Får bara se till att hon inte springer, som hon brukar vilja göra (med mig lååångt bakom). Får väl ta träns eller repgrimma på henne. Sen blir det skönt att komma igång och rida igen om allt går bra!

Ska väl fixa hö nu, sånt orkar man inte innan man jobbar, då vill man bara slänga in det i badkaren i hagen innan man fortsätter att halvsova till frukostbordet...


Jobbade idag, det slog mig att det är orättvist, att livet slår så hårt mot vissa...

Besöksrekord igår på bloggen: 50 personer =)

Laddat upp inför kvällen med att passera ICA på vägen hem och handla chips med dip och naturgodis =) Så nu är det bara att hoppas att filmerna är bra också, men det tror jag.Frivillig ensamhet är frihet!

Knepigt med headern...

2009-05-02 | 18:34:17 Kommentarer (1)
Lyckas få vitt runt bilden där uppe *suck. Det var inte så lätt det här... Ska inte satsa på en framtid inom det i alla fall...Någon som vet hur man får bort det?

Borstade Nadja länge idag, nu glänser hon i kapp med solen =) Tyvärr är hennes svans fortfarande en del rosa, men det ska ju regna till veckan så jag hoppas att det kommer att regna bort då, så man slipper skämmas. Nästan alla som bor häromkring har kommenterat hennes svans...

Nu ska jag äta så vi höres! =)
Robinson i kväll, i morgon kväll blir det Twinlight eller Patrik 1,5 som jag lånade av AK igår tillsammans med syskonen & Fanny! (...och popcorn kanske :P)

bloglovin RSS 2.0